Mama,  Thuisblijfmama

Thuisblijfmama worden? Hier zijn enkele voor en nadelen.

Thuisblijfmoeder worden, het is voor vele vrouwen een droom, anderen zouden de muren op zich zien afkomen en hebben gewoon nood aan sociale contacten en hun werk.

Voor de mama’s die graag thuis zouden blijven is het vaak het financiële die hen tegenhoudt. Want van 2 inkomens plots op 1 inkomen vallen, het is helaas niet voor iedereen haalbaar. Ook hier heb ik er vele maanden over liggen denken. Want we konden toen al niet echt sparen toen ik werkte, laat staan als mijn inkomen plots zou wegvallen, wat dan?

Hier alvast wat voor en nadelen van het thuisblijven voor de kinderen.

De voordelen van thuisblijfmama worden:

 • Je geniet van het “huwelijksquotiënt” Dit houdt in dat tijdens de berekening van jullie gezamenlijke belastingen een deel van de beroepsinkomsten van de partner worden overgedragen naar jou. Op dat gedeelte word je dan minder belast waardoor jullie belastingen zullen dalen. Ook het inkomen van je man valt vaak in een lagere schijf hierdoor.  Je krijgt dus meer terug van de belastingen of moet minder gaan betalen. Op het loonbriefje van mijn man staat letterlijk: vrouw ten laste: 1. Dat zorgt voor netto +-250 euro extra inkomen per maand.
 • Je hebt maar 1 auto meer nodig, als je er al 2 had. Ook dit is een grote kost, reken je verzekeringen, benzine, herstellingskosten enz maar eens uit op een jaar!
 • Bij de ziekenbond kom je op het boekje van je man te staan. Hierdoor moet  je geen lidgeld meer betalen. Een hospitalisatieverzekering moet je echter wel blijven betalen als je die hebt.
 • Geen kinderopvang meer betalen! Kinderopvang is ook een grote hap uit het budget!! Denk ook maar aan alle stress die je hebt als de opvang gesloten is of je kind ziek is… als je kind naar school gaat moet je rekening houden dat er in België al 15 weken vakantie zijn! Tel daar nog eens de vrije dagen en brugdagen bij. Zelf heb je vaak maar recht op 20 verlofdagen. Je moet steeds opnieuw een oplossing gaan zoeken en dat is niet voor iedereen zo evident. Opa’s en oma’s zijn vaak ook nog aan het werk en zelf is het ook vervelend om telkens op iemand anders te moeten rekenen.
 • Geen kinderopvang = niets missen van de ontwikkeling van je kind. Het is leuk om echt alles mee te maken in het opgroeien van je kindje.
 • Thuisblijfmama zijn= tijd voor je kinderen, tijd voor je huishouden, tijd om bezoekjes te brengen aan vrienden en familie, tijd om boodschappen te doen op momenten dat het niet druk is in de winkel, tijd om een wandeling te gaan maken met je kindjes, tijd om lekker te koken en te bakken als je dat graag doet. En omdat je tijdens de week al tijd hebt om je huishouden te doen heb je in de weekends heel wat minder werk te doen en kan je opnieuw genieten met je gezin.

Aan alle voordelen zijn ook nadelen:

(al wegen die in mijn geval niet op tegen de voordelen)

 • Je hebt geen collega’s meer, voor iemand die heel sociaal is aangelegd kan dit wel een domper zijn.
 • Als er niemand  van familie of vrienden dicht bij je woont en je hebt geen auto, dan kun je jou wel geïsoleerd voelen.
 • Het is echt niet alleen rozengeur en maneschijn. Doordat jij en je kinderen altijd thuis zijn is er constant rommel.  Ik heb vaak het gevoel dat ik een hele dag niets anders moet doen dan opruimen. Het is ook veel sneller vuil en er moet rapper gedweild worden. Soms ben je precies slaaf van je eigen huis. Als je ’s morgens uit een proper huis vertrekt, dan ga je na het werk een proper huis binnen ook. Er zijn natuurlijk ook veel mama’s die super georganiseerd zijn en die hier misschien geen probleem mee hebben. In mijn geval is dit wel een grote ramp.
 • Je moet het met minder inkomen gaan doen en dus gaan besparen op verschillende zaken. Het zijn zaken waar je zelf over moet gaan nadenken waar je wel of geen waarde aan hecht. Ik heb echt geen smartphone nodig van 500 euro om gelukkig te zijn, een dure auto of een grote villa zouden mij ook niet gelukkiger maken als dit inhoud dat ik moet gaan werken, weer een pak stress ervaar en hoogst waarschijnlijk terug in een depressie raak.
 • Reken ook op een hogere factuur voor gas en elektriciteit. Doordat je een hele dag thuis bent ligt de verwarming ook een hele dag aan.

Verder zijn er veel vooroordelen tegenover thuisblijfmama’s, maar daar lig ik niet wakker van. Ik doe wat mij en mijn gezin gelukkig maakt en wat een ander daarover denkt maakt me niet uit 😉 Ieder moet doen waar hij zich zelf goed bij voelt en wat haalbaar is. Ik ben alvast dankbaar dat ik een keuze KON maken.

Thuisblijfmama worden, hoe zit het financieel? Klik hier om er meer over te lezen.

Thuisblijfmama worden

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *