Ecologisch Leven,  Minimaliseren

Minimaliseren

Minder spullen in huis = minder werk om schoon te maken

minder werk om schoon te maken = meer vrije tijd

meer vrije tijd = minder stress

minder stress = meer rust in je hoofd…

Wat is minimaliseren?

Minimaliseren is voor mij het wegdoen (en niet meer in huis halen) van materiaal die ik niet gebruik of dingen die ik niet meer mooi vind. Als chaotische ADD-er moet ik dagelijks dingen gaan zoeken. Het gaat vaak over dingen die ik dagelijks gebruik zoals huissleutels, afstandsbediening van de tv, mijn bril…  Door mijn spullen te gaan minimaliseren doe ik al het overbodige weg waardoor er veel minder spullen zijn waartussen ik moet gaan zoeken 🙂 .

Maar het betekend vooral: het maximaliseren van dingen die er ECHT toe doen! Tijd maken voor je kinderen, vrienden en familie. Mooie herinneringen maken. Geen tijd en geld verdoen aan spullen die je niet gebruikt.

Hoe ik ermee begon?

Per thema. Elke dag pak je 1 soort aan. Enkele voorbeelden zijn: de besteklade sorteren, alle glazen overlopen, het servies aanpakken, alle medicijnen eens overlopen of ze nog niet over datum zijn, alle boeken eens overlopen, cd’s en dvd’s bekijken, de kast in de gang sorteren… Bij alles moet je je afvragen of je het nog gebruikt? Ga je het binnenkort nog gebruiken? Kan je er iemand anders blij mee maken? Of kun je het verkopen? Indien je het regelmatig gebruikt of in de nabije toekomst zal gaan gebruiken, kun je het houden. Als je het kan verkopen of weggeven kun je dit ook gaan doen. Is het eigenlijk niets meer waard? Dan is het tijd om het weg te gooien!

Neem 3 dozen of wasmanden bij je als je gaat minimaliseren.

In de ene doos gaat het materiaal dat je wil gaan verkopen. De tweede doos is voor spullen die je wil weggeven. De derde doos is voor spullen waarvan je enorm twijfelt. Dit heb ik ook gedaan, die doos gaat een half jaar op zolder en dan bekijk je die een pak kritischer. Als je niets van al dat materiaal gemist hebt, kan het ook weg. Neem er nog een vuilniszak bij voor de spullen die meteen weg mogen gegooid worden.

Minimaliseren per ruimte.

Eens ik goed op dreef was met minimaliseren, begon ik ruimte per ruimte af te lopen. Alle keukenkasten werden kritisch bekeken, daarna alles in de living. De slaapkamer en kinderkamers, de kast in de gang. Ook de kelder en de zolder zijn al aan de beurt geweest. De zakken en dozen die ik heb weggegooid, weggegeven en verkocht heb… zijn niet meer te tellen op mijn vingers.

Opgepast!! Verslavingsgevaar!!

Intussen is het al meer dan een jaar geleden dat ik gestart ben met minimaliseren. Ik heb intussen het huis al een tweede keer volledig overlopen en ben ervan geschrokken wat ik nog allemaal heb weggedaan. Terwijl ik vroeger kasten tekort had, heb ik nu al 3 kasten minder staan in mijn huis! Maar ik ben er nog lang niet. Het is een langdurig proces, eentje die waarschijnlijk nooit zal stoppen. Nog steeds is er teveel materiaal in huis. Maar ik kom er wel!

Vergeet niet:

Er gaat veel materiaal naar buiten, zorg ervoor dat er niet evenveel materiaal terug het huis binnen komt. Voor je iets koopt, vraag je dan af of je het echt wel nodig hebt? Het is niet omdat iets spotgoedkoop is, dat je het daarom echt moet gaan kopen. Anders heeft het minimaliseren natuurlijk niet veel zin.

Hoe gaan jullie starten met minimaliseren?

 

 

Delen is lief!

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *