Lifestyle,  Mama

Het leven als tienermoeder: het hoeft niet altijd negatief te zijn.

Tienermoeders… kinderen die kinderen krijgen, jonge mensen die hun jeugd vergooien… jonge meisjes die nog niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor een kind. Mensen hebben zoveel vooroordelen over tienermoeders. Ergens is dat wel te begrijpen ook, als er een verhaal op tv komt of in de ‘boekskes’, dan komt een tienermoeder er maar zelden goed uit.

Maar het kan ook anders!

En daar zijn we het perfecte voorbeeld van. Ook ik was een tienermoeder, ik was pas 17 geworden toen we ontdekten dat ik zwanger was. Mijn vriend (nu mijn man, jaaa, we zijn nog altijd samen) was toen net 21. We woonden beiden nog thuis en ik zat in het 6de middelbaar. We waren toen net 15 maand samen. Mijn vriend had toen al een vaste job, gelukkig! Op het einde van mijn zwangerschap gingen we samen op de zolder van mijn ouders gaan wonen. We hadden er een bed, een zetel, tv, koelkast en bureau. Ik weet nog dat de dag dat ik mijn eindrapport ging halen op school, ik toen exact 8 maand zwanger was.

Toen ons dochtertje geboren werd op 20 juli 2005, zijn we na een paar maanden afwisselend bij mijn ouders en mijn schoonouders gaan wonen. Ik ben pas beginnen werken toen onze baby al 9 maand oud was. Een paar maanden nadat ik gestart was met werken, hebben we ons huis gekocht in september. Kort nadien waren we voor de 2de keer zwanger. De dag dat we in ons huis gingen gaan wonen was ik net 3 maand zwanger en had ik mijn eerste dag zwangerschapsrust. en Dit was op 14 mei 2007. 12 dagen nadat ik 20 was geworden, werd ik voor de tweede keer mama. Het heeft niet veel gescheeld of ik was 2 keer tienermoeder geworden 😉

Op 3 juni 2011 zijn we getrouwd, we waren toen bijna 8 jaar samen. Nog eens 3 jaar later waren we zwanger van ons derde kindje, deze keer een zoontje. De kers op onze mooie taart! We voelen ons zo compleet nu. Intussen zijn we dik 14 jaar samen en het gaat nog steeds goed. Ik ben er zo fier op, want ik denk dat maar weinig mensen het vertrouwen hadden dat we zouden samen blijven door onze jonge leeftijd. Zo zie je maar dat je niet altijd kan afgaan op iemands leeftijd om te oordelen of die al dan niet in staat is om kinderen groot te brengen. We kennen zelf gezinnen genoeg waarin het niet goed gaat, ook al waren de ouders een stuk ouder dan wij toen ze kinderen kregen.

Dus even in het kort:

  • 17 jaar: voor het eerst mama geworden
  • 18 jaar: ons huis gekocht
  • 19 jaar: verhuisd in ons eigen huisje na vele verbouwingen
  • 20 jaar: voor de 2de keer mama geworden
  • 23 jaar: gehuwd
  • 27 jaar: voor de 3e keer mama geworden

 

Wat ik er van vond om tienermoeder te zijn?

Eerlijk? Ik vond / vind het zalig om zo’n jonge mama te zijn. Ik had altijd al gezegd dat ik geen kinderen meer wou na mijn 30. Binnen  een maand is het zo ver en ben ik 30.  Ik zei als jong meisje al tegen mijn moeder dat ik een jonge mama wou worden. Het zit wat in de familie, we hebben foto’s van 5 generaties samen kunnen trekken, hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Natuurlijk is het handiger als je al een job hebt en al in een eigen huis woont, maar hé… het is ons toch gelukt 🙂

Voor ons is de cirkel nu rond.

We hebben 3 kinderen en we voelen ons compleet. Ik heb nu het gevoel dat als we nog kinderen zouden krijgen, ik niet meer voldoende tijd en aandacht zal kunnen geven per kind. Het is nu soms al zoeken hoe ik de oudste kan helpen met hun huistaken en leren, terwijl kleine broer luidop aandacht vraagt. Ja, ons gezinnetje is nu echt compleet.

Delen is lief 😉

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *