Koken

Winterse ovenschotel met prei: preischotel, 2 maal anders.

Wij eten hier enkel prei in ovenschotels. Ik maak hier 2 verschillende varianten op. Mijn favoriet is de preischotel met ham en mozarella. Welke heeft jou voorkeur?

Ingrediënten voor preischotel met ham en mozarella:

  • prei
  • aardappelen
  • ham
  • vloeiende bloem
  • melk
  • peper, zout en muskaatnoot
  • gemalen kaas
  • mozarella
  • boter

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen, snij ze in geen al te grote stukken en kook ze gaar. Was de preistengels, snij ze doormidden en dan in fijne, halve ringen. Ik gebruik enkel het witte van de prei, de rest kun je invriezen en gebruiken om bouillon of soep mee te maken. Smelt een flinke klont boter in een pot of hoge pan. De boter dient niet alleen om de prei zacht te stoven, maar ook meteen om saus te maken. Stoof de prei op een zacht vuurtje, prei wordt snel bruin als het vuur te hoog staat. Als de prei zacht is doe je er vloeiende bloem bij en dat meng je mooi onder de prei. Voeg melk toe en laat koken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hoe meer boter en bloem je hebt gebruikt, hoe meer saus je hebt. Neem de pan van het vuur en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Snij de ham in stukjes en meng het bij de prei, doe daarna de aardappelblokjes erbij en scheur de mozarella in stukjes. Meng alles en doe de massa in een ovenschotel. Doe er gemalen kaas op en gril in de oven.

Recept 2: Ovenschotel met prei en gehakt:

  • prei
  • aardappelen
  • gehakt
  • vloeiende bloem
  • melk
  • peper, zout en muskaatnoot
  • gemalen kaas
  • boter

Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar. Was de prei en snij ze doormidden en dan in stukjes. Kook of stoom de prei gaar en giet af in een vergiet. Braad het gehakt, dit kan eventueel met een ajuintje indien gewenst.  Maak ten slotte een witte saus met de boter, vloeiende bloem en melk. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Neem een ovenschotel en doe daar eerst het gebakken gehakt in. Dan volgt een laag met prei. Snij de gekookte aardappelen in plakken en verdeel bovenop de prei. Vervolgens giet je de witte saus erop en werk je af met een laagje gemalen kaas. Even laten grillen in de oven en klaar!

Nog even dit:

  • Ik heb geen hoeveelheden bij de ingrediënten gezet, dit varieert van gezin tot gezin, sommige eten heel graag vlees terwijl een ander gezin liever wat meer aardappelen eet.
  • De gekookte aardappelen in de preischotel kun je vervangen door aardappelpuree. Doe dan al een deel van de witte saus bij de prei.
  • Je kunt deze schotel al een dag op voorhand maken, zorg er dan voor dat je ze lang genoeg in de oven laat staan zodat alles mooi warm is.

Beide varianten komen voor in onze maandmenu.

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *