Is mijn kindje klaar voor de eerste kleuterklas?

Kindjes gaan al van hun 2,5 jaar naar school. Heel vroeg vind ik persoonlijk, ze zijn nog zo klein. Toch zijn er kinderen die zich aan die leeftijd al serieus beginnen te vervelen in de opvang. Ze hebben echt nood aan nieuwe uitdagingen. Toch zijn er veel kindjes die nog niet schoolrijp zijn aan hun 2,5 jaar. Het is belangrijk om te weten dat er maar leerplicht is in België op de leeftijd van 6 jaar, als je zelf aanvoelt dat je kind nog niet rijp is voor school kun je dus gerust nog een paar maandjes langer wachten.

De kleuterklas is een goede aanloop naar de lagere school.

Versta mij niet verkeerd, de kleuterklas is goed voor een kind. Ze leren er heel veel vaardigheden die ze in de toekomst echt nodig zullen hebben en die zich op latere leeftijd verder uitbreiden.  De kleuterklas is ook leuk, heel de dag spelen en knutselen, lezen, uitstapjes maken, vriendjes maken,… Ze worden er voorbereid op het eerste leerjaar.

Of je kindje al dan niet  zindelijk is heeft niets te maken met schoolrijpheid. Sommige kinderen zijn nog niet helemaal zindelijk maar kunnen zich verder wel heel goed duidelijk maken, kunnen zelfstandig hun jasje aandoen en begrijpen dat mama en papa straks terug komen om hem of haar op te halen.

Naar de kleuterklas gaan is heel vermoeiend voor zo’n kleintje. In sommige scholen kunnen de kindjes een dutje doen in de namiddag, maar dit is helaas niet overal het geval. Als je kleuter echt de behoefte heeft om ’s middags nog wat bij te slapen dan is het beter om met halve dagen te starten. Als hij of zij pas na enkele dagen echt vermoeid begint te worden, dan is het misschien voldoende om de woensdagnamiddag een extra dutje in te plannen.

Luister naar je eigen gevoel, voel je echt dat je kindje nog niet rijp is voor school, wacht dan tot de volgende instapdag. Je kind zal echt niet minder goed meekunnen in school omdat het enkele maanden minder lang naar de kleuterklas is geweest. Voel je dat je kind rijp is voor school, super! Hij of zij zal er hoogst waarschijnlijk veel plezier aan beleven en ongetwijfeld heel veel bijleren. Twijfel je? Neem contact op met school of de juf en bespreek het samen, ze zullen je ongetwijfeld kunnen helpen. Nadien kun je de juiste beslissing nemen.

Lees hier hoe je je peuter kunt voorbereiden voor de eerste schooldag.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *