Kleuter,  Mama

Voor het eerst naar de kleuterklas? Hier alvast enkele handig tips.

Het grote moment is bijna aangekomen: je kleine schat mag bijna naar de kleuterklas. Een nieuwe mijlpaal in het leven van je peuter en ook als mama en papa is het terug een stukje loslaten. Veel mama’s staan aan de schoolpoort hun tranen te verbijten en  hopen dat alles goed mag verlopen. Je kan je kindje al wat helpen voorbereiden op het peuterklasje. 

Hieronder enkele tips voor het kleuterklasje:

  • Probeer vooraf al eens een bezoekje te brengen aan het klasje samen met je kleuter.
  • Zorg voor broekjes die je peuter gemakkelijk kan aan en af doen. Als je kindje  tijdens het spelen plots voelt dat het dringend naar het toilet moet, is het heel vervelend als dat knoopje niet snel open kan. Zo gebeurd er onnodig een ongelukje omdat het broekje niet snel genoeg naar beneden kon. De kans dat er daardoor traantjes gaan vloeien is groot. Broekjes met een rekker in zijn het handigst.
  • Zorg dat je kindje z’n jas, sjaal, muts, boekentas al goed herkent zodat hij snel zijn eigen materiaal kan nemen. Het is leuk om vooraf samen een leuke boekentas, drinkfles en koekendoos uit te kiezen.
  • Vertel duidelijk aan je kindje wat hij mag verwachten: zeg duidelijk of hij in school moet eten, wat hij moet eten (boterhammen of warm) en ook wie hem komt halen.
  • Leer al wat zelfstandigheid: het openen van de koekendoos, het zelfstandig naar beneden trekken van het broekje en weer aandoen, het aandoen van z’n eigen jasje.
  • Geef voldoende slipjes mee en reserve broeken. Als je kindje zo goed als geen ongelukjes meer heeft kan 1 broekje genoeg zijn, anders geef je er nog een extra mee. Draagt je kindje nog luiers, zorg dan voor voldoende luiers in de boekentas. Reserve kleren stop je best in een plastiekzak, zodat de juf gemakkelijk de natte kleren kan terug meegeven.
  • Zorg dat er overal een naam opstaat, dit is een hele belangrijke want kleuters raken snel iets kwijt. Als er een naam opstaat is het ook voor de juf heel handig om te weten van wie die leuke handschoenen zijn. Je kan online heel leuke naamstickers bestellen, labels om in te strijken of in te naaien in kledij.
  • Geef de eerste dagen iets vertrouwds mee, een knuffel of doekje, het kan wat troost bieden in het begin. Later kan het in het boekentasje blijven tot het plots helemaal niet meer nodig is om het mee te geven.

Geen paniek, het bovenstaande kunnen is geen must.

Maar het zorgt dat het net dat ietsje makkelijker is voor de juf die haar handen vol heeft met een volle klas peuters. Veel succes op die eerste schooldag, het wordt ongetwijfeld een heel emotionele dag. Zowel voor het kleutertje, als voor de mama.

Veel succes aan de toekomstige kleutertjes in de kleuterklas!

Klik hier om te zien hoe wij onze kleuter voorbereiden op de eerste schooldag.

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *